dinsdag 18 oktober 2016

Dregboot uit dok, één tint grijs.

Romp boven water RAL 7038, onderwater zwart.
Eindelijk, er zit weer water onder de kiel. Het heeft even geduurd om al de klussen en klusjes klaar te krijgen, maar uiteindelijk was het dan zo ver. Al het gelas en verander heeft in ieder geval een waterdicht schip opgeleverd, nergens nattigheid. Binnen is het natuurlijk een dikke puinzooi. Materiaal en gereedschap liggen nog niet waar ze horen. Maar buiten lijkt het wel of er een wonder is gebeurt: een Grijs wonder.
Na al het gespuit, geschuur en geverf is het resultaat boven verwachting. De huid ziet er weer uit als die van een echt schip. Inclusief de butsen en deuken die wij er niet in gevaren hebben. De boot was duidelijk een werkboot.

Onderwater mooi mat zwart, maar boven water eindelijk weer grijs.
Elke klinknagel is boven water weer te zien.
Grijs, zwart en de oude dieptemerken voor ...
Op de waterlijn of waar voorgeschreven zijn de dieptemerken weer aangebracht. Deels opgelast en deels in verf. Wat een marineschip met dieptemerken moet ontgaat ons, maar het schijnt te moeten.
... en de oude diepte merken achter.
Halverwege de lengte is een strip van 3x40 cm opgelast, 75 cm onder de deklijn. Waarom? Iemand in een kantoor heeft bedacht dat dat de veiligheid te goede komt. Wel jammer dat we in het verleden de machinekamer  binnen helemaal geschilderd hadden.
Nieuw dieptemerk, dankzij welke het schip eeuwig blijft drijven.
En op de waterlijn hebben we aangegeven waar onderwater de openingen van de afsluiters zitten. En natuurlijk de nieuwe boegschroef!
Peilschaal, anode en merk afsluiter, fris en nieuw.
En nog een afsluiter bij de boegschroef
Voorlopig ziet het er "nieuw" uit. Weer en gebruik zullen dat wel wat laten slijten.
Wat ook zal slijten zijn de nieuwe anodes. Er zitten er nogal wat onder, misschien dat daardoor de romp  mooi en gaaf bleek na het afspuiten. Maar weer zo gedaan, het was blijkbaar goed.
Anodes om de boot onder water zo te houden als het nu is.
Buitenom is de boot nu bijna helemaal zo zoals we dat willen. Een paar dingen moeten nog even gebeuren, maar deze verfklus is wel een grote stap vooruit.
Strak in de verf, 
... Zwart.
Grijs en ....